Efterlängtad premiär av REKO-ring Mönsterås

2021-05-11

Solen värmde producenter och konsumenter som under tisdagkvällen samlades på torget i Mönsterås. Tillsammans bjöd producenterna på ett stort utbud av lokalproducerade varor; naturbeteskött, ekologiska ägg och grönsaker, färskkorv, must och cider, färdiglagade maträtter, bröd, fika och praliner. Daniel Hägerby från Alvas Naturbete hade bilen full av gårdens ägg och lämnade även ut kött och yoghurt. Han är en av initiativtagarna till REKO-ring Mönsterås.
-Vi tyckte att det var hög tid för en REKO-ring i Mönsterås. Det är en härlig kväll och mycket folk som har visat intresse,berättar han.

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla direkt från lokala producenter. Allt som erbjuds beställs genom REKO-ringens Facebook-grupp och betalas i förväg. Utlämningen sker därefter tisdagkvällar ojämna veckor.
- Det verkar uppskattat. Folk vill ha REKO-ring. Vi har en bra spridning av utbud och har fått fin respons, berättar Mette Munter från Skurö Gårdsmejeri & Butik. Hon är delaktig i ringens uppstart och var nöjd med kvällens utlämning.
Ida Goldstrand odlar ekologiskt i Kråkebäck. Hon har siktet inställt på att bli självförsörjande på grönsaker och vill kunna sälja sitt överskott.
- Jag är jättestolt över mina grönsaker! Det finns ett stort sug efter närodlat och det jag erbjöd till dagens utlämning sålde slut fort.

Lovisa Nordlöf får sitt beställning av Evald Palmér från Birgitta & Evalds Ekologiska Naturbeteskött.
- Det känns bra att kunna handla närproducerat. Jag gynnar gärna det lokala, berättar hon.
- Även om det är svårt att genomföra marknader nu får vi tack vare REKO-ringar fortsätta träffa våra kunder. Det blir en fortsatt personlig kontakt på ett corona-säkert sätt. Upplägget med utlämningarna, att allt är betalt och redo att levereras, fungerar jättebra, berättar Birgitta Nors som uppskattar parets möjlighet att delta i REKO-ringar.

Marie Adolfsson var en av besökarna som hade beställt varor för utlämning.
- Det är jättekul att få möjlighet att handla ekologiskt, producerat på hemmaplan.
Producenterna i REKO-ringen är dessutom duktiga på att stötta varandra.
- Vi handlar gärna av varandra, det är ju så fina varor som erbjuds, säger Birgitta Nors och visar upp kraftiga grönsaker som hon har fått utlämnade av Ida Goldstrand.

12 Evald Palmer Lovisa Nordlf 1x1jpg04 Daniel Hgerbyjpg08 Marie Adolfssonjpg02 Ida Goldstrand 1x1jpg